Eldorado voor veeleisende strandliefhebbers, watersporters en fietsers

Makkum: vakantie aan zee!

Makkum
Makkum.

MAKKUM (NL) – Vakantievieren in de duinen van Ameland zonder gebruik te hoeven maken van een dure veerboot. Zwemmen en surfen in zee zonder de vrees grond onder je voeten te verliezen. En geen kwallen. Met een elektroboot door natte natuur zonder lek te worden gestoken door muggen. Genieten van een rietgedekt boerderijtje à la Giethoorn zonder drommen dagjesmensen in de tuin en punterstunters in de gracht.

We zijn in een villapark dat zich verbazingwekkend mooi heeft ontwikkeld: Beach Resort Makkum. Bad Makkum voor de Duitsers. 450 Vakantiewoningen midden in nieuwe natuur, aan het IJsselmeer. Altijd goed bezet, maar dat zie je niet. Hartstikke rustig en stil is het er. Waar al die bewoners uithangen? Op het strand, op de boulevard, op de midgetgolfbaan, op de huurfiets in de omgeving. De meesten zijn actief aan het recreëren. Een enkeling leest een boek op het terras.
Machtige huizen staan er op het park. De helft is te huur. Met de realisatie van Beach Resort Makkum werd in 1993 begonnen. De natuur op het park heeft zich zo goed ontwikkeld dat het lijkt alsof het er al eeuwen is. Makkum zelf ligt trouwens temidden van verschillende natuurgebieden van de Friese natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea met daaromheen grote watervogelreservaten.

Zeer internationaal
De helft van de klandizie van het Friese Abu Dhabi — de accommodaties en faciliteiten voor toeristen zijn op nieuw zandstrand gebouwd — komt uit Nederland, de andere helft uit Duitsland en België. Belgen gingen gewoonlijk massaal naar vakantieparken in Zeeland, maar sinds de eersten het Makkumerstrand ontdekten, volgden velen.

Meer dan zee en strand
Het leuke van Makkum is dat de plaats meer biedt dan zand en zee, de voormalige woeste Zuiderzee, nu het zoete vriendelijke IJsselmeer. Je kunt er veilig varen en fietsen, de sfeer van vroeger boven water halen in de oude vissershaven. Zeer de moeite waard zijn de op vaar- en fietsafstand gelegen romantische dorpjes in de driehoek Makkum, Bolsward en Workum. Bolsward en Workum maken deel uit van de Friese Elfsteden.
Ook een aanrader is een trip over de Afsluitdijk voor een dagje Noordzee. De Afsluitdijk, aangelegd in 1932, is de dam tussen de zoute Waddenzee (UNESCO Werelderfgoed sinds 2009) en het zoete drink- en recreatiewaterreservoir IJsselmeer.
In Makkum zijn ook wellness- en beautyfaciliteiten. Het is de veelsoortigheid aan vakantiewoningen en recreatiemogelijkheden in de directe omgeving die jaarlijks duizenden vakantiegangers naar het luxe vakantiedorp aan het IJsselmeer lokt.