Aldfaers Erf verder als ‘Het Friese Museumdorp’ met nieuwe horeca

Filmactrice Hilda van der Meulen stelt orde op zaken in Allingawier

ALLINGAWIER (NL) – Het Friese Museumdorp. Die naam heeft de door de Stichting Aldfaers Erf aangestelde nieuwe directeur Hilda van der Meulen uit Oudeschoot (bij Heerenveen) gegeven aan het terpdorp Allingawier tussen Workum en Bolsward. Het is haar concept om van het dorp, dat in de Middeleeuwen aan een randmeer lag, en dientengevolge ook een vissersdorp was, een belevenismuseum te maken voor volwassenen én kinderen. Een attractie waar je niet alleen naar gebouwen en attributen uit de 17-de, 18-de en 19-de eeuw kijkt, maar ze ook in bedrijf ziet met behulp van vrijwillige boeren en ambachtslieden, acteurs, gestoken in kledij uit de verleden tijd.

Peter van der Wal en Hilda van der Meulen verbouwen het Aldfaers Erf-dorp Allingawier
letterlijk en figuurlijk tot een Fries platteland experience center.

“Hier beleef je straks het Friese platteland, onder andere zoals Geert Mak het beschreef in zijn boek ‘Hoe God verdween uit Jordwerd,” zegt mevrouw Van der Meulen, eens Miss Nederland, fotomodel en actrice, ex-compagnon van de uit Earnewâld afkomstige filmproducent Klaas de Jong van FarmHouse TV & Film in Amsterdam. 15 april 2017 doet ze de deuren open, maar nog zonder de gezochte figuranten, maar wel met de smid en de bakker die er voorheen ook waren. Het schoollokaal, dat van Exmorra in de opslag in Allingawier belandde, moet nog geïnstalleerd worden. Het drankorgel staat al opgesteld in café ‘De Meermin’. Alleen de kruidenierswinkel bleef in Exmorra achter. Die zal straks weer op afspraak en in de weekends te bezoeken zijn. De winkel heeft een nieuwe eigenaar, evenals de timmerwerkplaats in Ferwoude die pas over een jaar weer te bezoeken is.

Elfsteden en UNESCO Werelderfgoed

Unieke 3-daagse all-in bootreis 27-30 augustus 2017

 
logo600 FriesErfgoedCruise2017

KOUDUM (NL) – De reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland Travel Service BV, organiseert van 27 tot en met 29 augustus 2017 een geheel verzorgde en begeleide bootreis voor 50-plussers met de nostalgische riviercruiser Klifrak. Hotel-restaurant-jachthaven Galamadammen aan het meer de Morre (Morra) in Koudum is de maart 2017 met vier sterren bekroonde uitvalsbasis voor de trips langs vijf van de elf Friese steden en het Ir. D.F. Wouda stoomgemaal in Lemmer, UNESCO Wereld­erfgoed.

De Klifrak is een perfect onderhouden historisch schip dat door De Oorden, een al tientallen jaren bestaande kleine rederij met een uitstekende reputatie, geheel rolstoelvriendelijk is gemaakt. De rondvaartboot is van voor- tot achtersteven gelijkvloers. U kunt binnen én buiten in comfortabele stoelen genieten van Nationaal Landschap Zuidwest-Friesland en de Elfsteden, vijf in totaal.

 

De Klifrak