Deze informatie delen, printen en meenemen aan boord

Wat moet u doen bij nood op het water in Friesland?

Dag en nacht het hele jaar paraat: de KNRM. De bemanning van de KNRM reddingboot Alida trok zaterdagmiddag 7 juli 2018 het voor de haven van Hindeloopen gestrande kajuitzeiljacht Swaen van de familie Rohlof uit Leiden vlot nadat de schipper de kortste, maar ook de ondiepste weg “binnendoor” nam. Info: www.knrm.nl/reddingstations/knrm-reddingstation-hindeloopen
www.knrm.nl
Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Dikke tegenvaller voor Miss Nederland 1993 Hilda van der Meulen

Sluiting Fries Museumdorp (Aldfaers Erf) dreigt na koerswijziging

ALLINGAWIER (NL) – Op de pas heropende timmerwerkplaats in Ferwoude en het museum met boerderij, smederij en kerk in Allingawier na is er weinig meer over van de oorspronkelijke, in 1977 door aannemer Yde Schakel opgerichte Aldfaers Erfroute. De route in de driehoek Makkum-Bolsward-Workum verloederde de afgelopen tien jaar. Onder leiding van Miss Nederland 1993 Hilda van der Meulen uit Oudeschoot (bij Heerenveen) en haar vriend, horecaondernemer Peter van der Wal uit het Groningse Tolbert, werd de museumroute gereorganiseerd, dit in opdracht van de Stichting Aldfaers Erf. Maar de uitvoering, concentratie van de route in één Fries Museumdorp Allingawier, lijkt niet goed te verlopen.


Een kijkje in de voormalige smederij van Hollander uit Lemmer in het openluchtmuseum van Allingawier. Rechts Yde Schakel (90), de oprichter van de eens populaire Aldfaers Erf Route.

Gemeente Súdwest-Fryslân, de provincie en fondsen willen volgens Van der Meulen, pas nog op de televisie in Jaap Jongbloed’s programma ‘Het mooiste meisje van de klas’, niet de noodzakelijke steun verlenen. “Een museum van deze omvang en draagwijdte kan niet voortbestaan zonder overheidssteun of hulp van fondsen. Met het oog op Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 en de beleidsdoelstellingen van de provincie, ben ik er ingestapt. Wij konden tot dusver helaas niet op substantiële ondersteuning rekenen. Wij luiden daarom nu de noodklok en hopen alsnog op hulp vanuit de provincie en de gemeente of misschien een ondernemer met hart voor de Friese cultuur.”

Gaasterland trekt ook veel toeristen in de herfst en winter

Fietsen en wandelen in de Friese Alpen

RIJS (NL) – Met Appelscha en Oranjewoud is Gaasterland één van de oudste vakantie- en schoolreisbestemmingen in de Friese bossen. Het golvende landschap van Gaasterland is een grondmorene, een mengsel van klei, leem, zand en grote keien uit Scandinavië. Een honderden meters dikke gletsjer smeerde die bagger 200.000 tot 120.000 jaar geleden uit over Noord-Nederland.


Fietsen en wandelen in heuvelachtig Gaasterland op een mooie herfstdag, zondag 8 oktober 2017. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland News.

Gaasterland, de gemiddeld tien meter hoge bult tussen Lemmer en Stavoren, is in feite een door ijs opgestuwde wal met veel fijn vermalen gesteente uit rotsformaties in Zweden en Finland. In die landen waren ooit hoge bergen, net als de Alpen en de Pyreneeën, samengesteld uit gesteente dat ongeveer twee miljard jaar geleden onder hoge temperatuur en druk uit het midden van de aarde naar buiten werd geperst. Weer, wind en ijs vlakten die bergen af tot hoge heuvels. Grote delen van Zweden en Finland zijn bedekt met los morenemateriaal uit de laatste ijstijd, waaronder miljoenen zwerfkeien. Die tref je ook in de ondergrond van Zuid-Friesland aan, onder andere in de vaak harde bodem van de Friese meren tussen Sneek en Stavoren.

Frisian Fries: patat uit ‘Fraisland’ in the Netherlands

Voor Skinny Fries van Aviko naar Albert Heijn, voor échte friet naar Boele in Workum

WOLVEGA/WORKUM (NL) – Staat er ‘Ik houd van een slanke Fries’ op de (kont)zak? Of gaat het om frietjes uit Friesland, Fraislaand op z’n Gronings? ‘Skinny Fries’ zijn nieuwe dunne patatjes van de bekende aardappelverwerker Aviko in Steenderen in de Achterhoek (Gelderland). En eigenzinnig, voegt de onderneming er aan toe.

Qua karakter lopen de gefrituurde aardappelpureereepjes en Friezen dus niet ver uiteen. Aviko gebruikt zonder twijfel Friese piepers, maar is geen promotor van Friesland in het kader van een gezamenlijke reclamecampagne van het bureau voor toerisme Friesland Holland. En Aviko is ook niet druk met ‘skinny’ fotomodellen. ‘Fries’ is de Engelse benaming voor frietjes en spreek je uit als ‘frais’, ook Gronings voor een inwoner van Fraislaand.

Duitse sportman blaast platbodemverhuur en strand Harlingen nieuw leven in

KITESURFER MICHAEL FÖLLING NEEMT SAILCHARTER FRIESLAND OVER VAN KLIPPERFAN SYTZE KOOI

WORKUM (NL) – Een Duitse Laser-wedstrijdzeiler, kite- en windsurfer, surfinstructeur en internationaal kiteboarding examinator die gek is op Hollandse rond- en platbodems? Hij bestaat! Nog verbazingwekkender: Een man die denkt meer jonge mensen op klassieke zeilschepen te krijgen. De uit het Duitse Hürth bij Köln afkomstige Michael Fölling heeft er als nieuwe eigenaar van SailCharter Friesland in Workum geen moeite mee vastgeroeste jachtverhuurconcepten over boord te kieperen.

Wereldreiziger, surf- en zeilsportman en ondernemer op wereldstranden, Michael Fölling (47), recreëert al vanaf zijn derde levensjaar als Duitser in Friesland waar hij helemaal verslingerd raakte aan twee ogenschijnlijk tegengestelde watersporten: platbodemzeilen en kitesurfen.

Hoofdstad Flevoland manifesteert zich als toplocatie voor waterevents

Hiswa te water vindt vanaf 2018 in Lelystad plaats

LELYSTAD (NL) – Het noorden van Nederland, en dan met name het IJsselmeer, het Markermeer en de Friese en Overijsselse meren, vormen samen hét watersportparadijs. Daar tref je de beste faciliteiten voor de beoefening van alle vormen van waterrecreatie aan, vindt ook de Hiswa. In 2018 verhuist de HISWA te water naar de evenementenhaven Bataviahaven in Lelystad aan het IJsselmeer.


De evenementenhaven van de gemeente Lelystad.

De in-water-boatshow, die sinds 2012 plaatsvindt in Amsterdam Noord, daarvoor in IJmuiden, heeft met het oog op de toekomst een uitgebreide oriëntatie uitgevoerd. Deze heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat vanaf 2018 de HISWA te water in Lelystad plaatsvindt.

Nautical lifestyle in Friesland

Over Gaastra, Miedema, Gill en TNG dutch design horloges uit Zwitserland

LEMMER (NL) – Toen Douwe Gaastra in 1897 op 22-jarige leeftijd in Sneek een zeilmakerij startte, zal hij zeker niet bevroed hebben dat zijn zeilen en het Gaastra-logo, de Sneker waterpoort, wereldberoemd zouden worden. Ze zijn er nog steeds, de Gaastra zeilen en Gaastra kleding. Gaastra Sportswear werd heuse lifestyle vrijetijdskleding waarin zich ook niet-watersporters graag steken. Ook zandhazen op de Lüneburgerheide dragen Gaastra, zelfs met de naam onwijs groot op de borst, arm of rug. Welk ander merk kreeg dit voorelkaar?

Watersport is een lifestyle met kleding waarin functionaliteit en mode verweven zijn. Het horloge onderstreept de favoriete bezigheid van de zeiler op het werk en in zijn vrijetijd. Op de foto toont Hendrik de Boer van Nautic Shop Lemmer TNG horloges uit Zwitserland.

Watersport, en dan met name zeilen, is een sportieve bezigheid die weer volop in de belangstelling staat. Anno nu smelten functionaliteit en fashion samen, wat je bijvoorbeeld kunt zien in de grote Nautic Shop van Hendrik de Boer aan de Nieuwedijk in Lemmer, vlakbij de historische Lemster sluis, de poort van Friesland. Als het om echte beoefening van de zeilsport gaat, treden de laatste jaren merken als Musto, Helly Hansen en Gill meer en meer op de voorgrond.

Belgen treden in de voetsporen van Duitsers

Grote belangstelling voor vakantiehuizen in Lemmer en Delfstrahuizen

LEMMER (NL) – Vakantievieren in een huis aan recreatiewater met een boot aan de tuin. Dat blijft een wens van heel veel Nederlanders en Duitsers en in toenemende mate ook van Belgen. Onze buren aan de zuidgrens huurden in 2016 vaker een sloep en een kajuitjachtje, zo ontdekte het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland. Intensieve bewerking van de Belgische markt, het deelnemen aan vele kleine vakantiebeursjes en het deelnemen aan activiteiten van busondernemers, blijkt ieder jaar meer vruchten af te werpen.

Twee woonklare elementen met een gewicht van elk zes ton worden in twee uur tijd van een vrachtwagen gehesen en op de fundering gezet en gekoppeld. Op één maandagmorgen, 5 december 2016, was Marinapark Tacozijl twee grote woningen van ruim 90 m2 rijker.

Friesland Holland’s ambassadeur in België, Peter Mies, is er het hele jaar druk mee. Earnewâld en Grou in Nationaal Park De Alde Feanen zijn populair: als Giethoorn, maar authentieker, meer natuur en véél rustiger. Bootverhuurder Janke Hoekstra uit Earnewâld was het toenemend aantal Belgen opgevallen dat dit jaar bij haar een motorjacht huurde.

Publicatiedatum: 25 november 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Opstand in Friesland

89 Euromasten voor Friese IJsselmeerkust rampzalig voor natuur en toerisme

MAKKUM (NL) – Het bestuur van de provincie Fryslân draait met 89 windturbines, zo hoog als de Rotterdamse Euromast voor de kust van de populaire badplaats Makkum, waar gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA) woont, de natuur én het toerisme aan de Friese IJsselmeerkust zelf radicaal de nek om. Dat stelt een groep Nederlandse natuurbeschermingsorganisaties en recreatieve clubs, waaronder It Fryske Gea en watersportorganisaties.

Het gaat nu samen als coalitie in beroep tegen Windpark Fryslân midden in het IJsselmeer, vlakbij Makkum en de Afsluitdijk. Het windpark vormt een bedreiging voor een van de meest open landschappen van Nederland en levert de natuur in het IJsselmeer en de Waddenzee grote schade op, zegt het verbond. “De gelegenheidscoalitie ziet het grote belang van windmolens, maar vraagt wel nadrukkelijk om een zorgvuldige inpassing in het landschap. De samenwerkende organisaties streven naar een open en rijk IJsselmeer voor natuur en recreanten. Windpark Fryslân doet daar grote afbreuk aan.”

De aantasting van het open kustlandschap bij Makkum is aanstaande.

 De aantasting van het open kustlandschap bij Makkum is aanstaande.

Publicatiedatum: 23 november 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Turfroute +2 procent, Zuidwest-Friesland + 11 procent

Groeiend aantal toeristen pakt de boot!

SNEEK (NL) – In het zuidoosten van Friesland bevoeren dit jaar meer toeristen de Turfroute. Een kleine stijging — 2% inclusief niet goed getelde vaartochten naar kunstdorp Oldeberkoop — maar een signaal. Spectaculair is echter de groei in de gemeente Súdwest-Fryslân (Sneek, Makkum, Workum, Hindeloopen, Stavoren, Koudum, Woudsend, Heeg, IJlst): 11%! 

1P6050621

Druk punt: de brug in Woudsend. Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Publicatiedatum: 4 november 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Kennismaking met de rijke geschiedenis van Friese IJsselmeerkust

Nieuwe Aldfaers Erf Route: rondje Makkum-Bolsward-Workum-Makkum

MAKKUM (NL) – Van de oorspronkelijke Aldfaers Erf Route is tot spijt van veel touringcarbedrijven en dagtoeristen zo goed als niets meer over. De route is geen route meer. Aldfaers Erf is in de loop der jaren verworden tot een pretparkje in Allingawier. Een Fries belevingsdorp, zo noemt de huidige directie Allingawier dat met Piaam, Exmorra en Ferwoude ooit een route vormde.

Her en der staan in de driehoek Makkum-Bolsward-Workum nog vervuilde bordjes ‘Aldfaers Erf’ die verwijzen naar verwaarloosde panden als de timmerwerkplaats in Ferwoude. Het bureau voor toerisme Friesland Holland blaast op verzoek van oprichter Yde Schakel de route nieuw leven in met nieuwe historische elementen, zodat deze weer een toeristische rol van betekenis kan spelen. Friesland Holland heeft om te beginnen een deelbare 75 km lange fietsroute ontwikkeld, de Pocket Cycle Map Makkum-Koudum, waarvan de 44 km lange Aldfaers Erf Fietsroute een onderdeel wordt. De nieuwe Aldfaers Erf Route leidt fietstoeristen van Makkum naar Allingawier, Bolsward, Tjerkwerd, Parrega, Blauwhuis, Oudega (Súdwest-Fryslân), Workum, Ferwoude, Gaast en Piaam om uiteindelijk weer in Makkum uit te komen. Er wordt ook een bus- en autoroute uitgezet. Horecabedrijven met een grote historische en entertainmentwaarde, zoals de restaurants Nynke Pleats in Piaam, De Freonskip in Blauwhuis en It Pottebakkershûs in Workum zijn belangrijke “resting points” op het nieuwe traject.

Logo Aldfaers Erf Route

 

Publicatiedatum: 10 oktober 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Dorp tussen Friese meren en IJsselmeer ligt goed in de markt

Koudum de hoogst gewaardeerde gastheer van Friesland

KOUDUM (NL) – Het dorp Koudum in de Zuidwesthoek van Friesland speelt zich aardig in de kijker. Omroep MAX maakte de afgelopen zomer een week lang live tv op gastvrij vakantiepark De Kuilart aan de Fluezen. Frieslands veelzijdigste en mede daardoor populairste hotel aan het water, Galamadammen aan de Morra, is druk met de opwaardering van het interieur van het restaurant en de tweede jachthaven. En nu heeft het in de bebouwde kom gelegen pension Perruque groot nieuws.

Nico Kuijper en Janny Kuijper-Pruiksma van het Koudumer logement runnen de populairste Bed & Breakfast van Nederland, althans volgens accommodatiebeoordelaar Zoover. De gastheer en -vrouw benaderden half Nederland, gasten die recent en ooit bij hen hadden geslapen, voor een beoordeling, een review. Het gemiddelde viel héél hoog uit: 9,4. En dan niet op de schaal van Richter, maar als een echt rapportcijfer.

Onderneemster Lilian Hermans uit Madrid en marketeer Renée Kooijman uit Bilthoven (vriendinnen, respectievelijk eerste en tweede van rechts op de foto) denken dat het de komende winter “oan giet” en begonnen zaterdag 8 oktober 2016 bij het populairste pension van Nederland, bij Perruque van Janny en Nico Kuijper (derde en vierde van rechts), aan een verkenningstocht op de fiets, uitgezet door Friesland Holland Travel. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Onderneemster Lilian Hermans uit Madrid en marketeer Renée Kooijman uit Bilthoven (vriendinnen, respectievelijk eerste en tweede van rechts op de foto) denken dat het de komende winter “oan giet” en begonnen zaterdag 8 oktober 2016 bij het populairste pension van Nederland, bij Perruque van Janny en Nico Kuijper (derde en vierde van rechts), aan een verkenningstocht op de fiets, uitgezet door Friesland Holland Travel. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Publicatiedatum: 29 augustus 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Migaëlle Wattellier uit Parijs is 10.000-ste bezoeker Kazemattenmuseum Afsluitdijk

Ook Fransen onder de indruk van activiteiten in Kornwerderzand

KORNWERDERZAND (NL) – Het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand. Je moet er enige moeite voor doen om in dit unieke Friese oorlogsmuseum te komen. Enkele minuten trappen lopen bijvoorbeeld van de parkeerplaats bij het surfstrand, via de draaiburg “over zee” naar de ingang. Maar ben je er eenmaal dan wacht je een reeks zeer interessante exposities in bunkers en verhalen van vrijwillige rondleiders als Jan Drost, Sies Yska en Durk de Vries, bestuurders als Ruurd Gaastra (voorzitter) en Marijke Baarda (secretaris) en public relationsvrouw Birgit Stachowski. 

Van links naar rechts: Marijke Baarda (Witmarsum, secretaris Kazemattenmuseum), Birgit Stachowski (Public Relations Kazemattenmuseum, 10.000-ste bezoekers Migaëlle Wattellier, haar man Willy en zoontje Elrick en Ruurd Gaastra (voorzitter Kazemattenmuseum).

Van links naar rechts: Marijke Baarda (Witmarsum, secretaris Kazemattenmuseum), Birgit Stachowski (Public Relations Kazemattenmuseum, 10.000-ste bezoekers Migaëlle Wattellier, haar man Willy en zoontje Elrick en Ruurd Gaastra (voorzitter Kazemattenmuseum).

Publicatiedatum: 19 mei 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Nieuw strand half juni 2016 zwem- en surfklaar!

Zand uit vaargeul Makkum voor ‘Kornwerderstrand’

Kornwerderstrand in wording, met dank aan Makkum.

Kornwerderstrand in wording, met dank aan Makkum.

KORNWERDERZAND (NL) – Het strandje bij Kornwerderzand aan de Friese kant van de Afsluitdijk is door zandafslag niet meer aantrekkelijk voor bezoekers vindt het bestuur van Gemeente Súdwest-Fryslân. Bagger. De gemeente is partner in het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk en knapt daarom het strandje op.

Publicatiedatum: 20 april 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Tijdelijk informatiecentrum op de Afsluitdijk geopend

Waterfront Holland: beleef de kust!

Het logo van Holland Water Experience

Het logo van Holland Water Experience © frieslandholland.nl

KORNWERDERZAND (NL) – Onder de formulenamen Holland Water Experience en Waterfront Holland gaat het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, de sensationeelste attracties en dijken tussen de voormalige eilanden Schokland en Urk en Wieringen (Den Oever) promoten.